Creatieve therapie

Eenjarige, SKB geaccrediteerd en gecertificeerde opleiding
Locaties: Amersfoort en Best (vlakbij Eindhoven)

De opleiding Creatieve Therapie leert je te werken met het expressieve en beeldende vermogen van de mens door gebruik te maken van creatieve en kunstzinnige werkvormen.

Veel mensen vinden het lastig om te verwoorden wat zij denken, voelen en ervaren. Ze hebben er geen woorden voor of juist zoveel dat ze er geen wijs uit komen. Dan kan Creatieve Therapie uitkomst bieden. Leer ook te werken met het creatieve, beelden en expressieve vermogen van de mens en help clienten bij het doorwerken, ondersteunen, verwerken, ontwikkelen en leren omgaan met de uitdagingen vragen die zij tegenkomen in hun leven.

Geef de non—verbale stem van je cliënt de ruimte 

Tijdens de ervaringsgerichte opleiding wordt aandacht besteed aan hoe je kunstzinnige en creatieve werkvormen eenvoudig en doeltreffend kunt toepassen in je eigen praktijk. Je gaat zelf aan de slag met diverse kunstzinnige en creatieve werkvormen als: tekenen, schilderen, boetseren, schrijven en fotografie. Hierbij staat niet het artistieke of esthetische aspect centraal, maar wat het werkstuk zegt in relatie tot de vraag (van de cliënt) en om stapsgewijs nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Ook wordt aandacht besteed aan hoe je verschillende kunstzinnige en creatieve oefeningen met andere (psychosynthese) werkvormen combineert zoals het gesprek, geleide meditaties, subpersonen, lichaamswerk,  dans, etc. Tijdens de opleiding word je uitgenodigd om jouw eigenheid in het creatief/kunstzinnig werken te onderzoeken en zichtbaar te laten worden.

Aan het eind van deze opleiding:

  • Heb je zelf een eigen kunstzinnig en creatief proces doorlopen, zodat je vanuit je eigen ervaring een cliënt kunt begeleiden.
  • Kun je cliënten begeleiden met verschillende kunstzinnige en creatieve technieken en heb je kennis van en inzicht in de werking van beeldende technieken en hun symboliek.
  • Kun je met behulp van beeldende middelen een innerlijk ontwikkelingsproces begeleiden.
  • Weet je hoe je innerlijke processen praktisch toepasbaar kunt maken.

Voor wie

  • (Toekomstige) coaches, counselors en therapeuten die zich willen ontwikkelen op het gebied van kunstzinnige en creatieve therapie en counseling
  • Trainers en docenten die creatieve werkvormen willen leren hanteren
  • Kunstenaars die creatieve workshops geven en meer handvatten willen om te leren omgaan met wat er tijdens de workshops loskomt.
  • Supervisors, intervisiebegeleiders, GZ-medewerkers, HR medewerkers/managers, (loopbaan)begeleiders, maatschappelijk werkers, pastoraal werkers, etc. Kortom mensen die met mensen werken en een ander perspectief willen leren inzetten in de praktijk

Praktisch

Locatie Amersfoort: Psychosynthese Academie, Muurhuizen 36, Amersfoort
Wanneer
Module 2: 1 en 22 november, 20 december 2018, 10 januari, 7 februari en 7 maart 2019
Module 1: woensdag 13 februari en donderdagen 21 maart, 4 april, 25 april, 23 mei en 27 juni 2019.

Locatie Best: start 2019  op vrijdagen .
Wanneer:  Module 1: 1 en 15 februari, 15 maart, 19 april, 17 mei en 21 juni 2019
Module 2: 20 september, 11 oktober, 1 en 22 november en 6 en 20 december 2019

Lestijden: van 10.00 – 16.00 uur

Kosten:€ 1200 per module. Bij inschrijving voor beide modules ontvang je € 100 korting op het lesgeld. Voor studenten van de Beroepsopleiding Transpersoonlijk Psychotherapie van de Psychosynthese Academie geldt het vastgestelde kortingstarief.

Inschrijven: Via het inschrijfformulier.

opleiding Creatieve Therapie

Reacties van deelnemers

Vakbekwaam, ondersteunend en opbouwend

Ik geef nu veel makkelijker een creatieve opdracht en heb geleerd een helder kader mee te geven

Heel waardevol, heeft me heel enthousiast gemaakt om met de inhoud aan de slag te gaan

Gewoon dingen te mogen maken en ontdekken hoezeer creativiteit bij mij en mijn manier van werken hoort