KijkZieKlik Fotochallenge
KijkZieKlik Fotochallenge
30 april 2017
Zen met je camera
20 juni 2017
meditatief fotograferen fotoset

Als je al een tijdje meditatief fotografeert krijg je steeds meer foto’s. Ik krijg steeds vaker de vraag of je deze foto’s ook kunt gebruiken om een eigen beeldenset te maken voor coaching (counseling / therapie) of trainingsdoeleinden. Dat kan zeker! Wil je ook je eigen fotoset maken, lees dan hieronder een aantal tips om tot een gevarieerde samenstelling te komen van foto’s waar je blijvend wat aan hebt.


1 – Kies voor een handig formaat

Persoonlijk vind in A5 een handig formaat om mee te werken. Ik werk vaak met groepen van circa 12 personen (of individueel). Werk je met grotere groepen dan kan het handig zijn om de foto’s op A4-formaat af te drukken. De foto is dan op grotere afstand ook nog goed te zien.
Ik heb mijn beeldenset laten plastificeren. Zo blijven de foto’s ook na veelvuldig gebruik mooi. Ook is het hierdoor mogelijk om woorden op de foto’s te schrijven, die je na het gebruik er weer makkelijk af kunt vegen.

2 – Zorg voor voldoende variatie
Hoe iemand reageert op een bepaald beeld is van te voren eigenlijk niet te voorspellen. Het is afhankelijk van de vraag waar iemand mee komt en wat iemands achtergrond is. Zorg daarom voor voldoende variatie in je fotocollectie, zodat er wat te kiezen is. Denk bijvoorbeeld aan beelden van objecten, mensen, natuur, cultuur, eten, drinken en symbolische foto’s.

3 – Verschillende soorten beelden

Zorg dat je in je fotoset verschillende soorten beelden hebt. Foto’s met echte emoties bijvoorbeeld en foto’s die een vraag op roepen of waar beweging in zit. Zorg ook dat je een goede mix tussen abstracte en concrete beelden hebt, foto’s die een verhaal vertellen en foto’s die spannend zijn. Door multiculturele foto’s in je fotoset te hebben, zorg je ervoor dat iedereen zich hierin kan herkennen.
Speciale aandacht wil ik geven aan foto’s waarvan jezelf denkt dat ze mislukt zijn. Vaak zijn dit foto’s die bewogen zijn, onscherp, onder- of overbelicht of vanuit een aparte invalshoek genomen. Het zijn de foto’s die je eigenlijk niet wilde maken, maar niet anders kon. Juist deze foto’s kunnen mensen verrassen en inspireren. Ik kom er steeds weer achter dat juist dit soort foto’s mensen op verrassende manieren in beweging zet.

4 – Focus

Zorg dat je foto’s een duidelijke focus hebben en er niet te veel op de foto staat. Als je al langer meditatief fotografeert is de kans klein dat je dit soort foto’s maakt, maar soms slipt er nog wel eens eens tussen door. Als er te veel staat op de foto, kan dat afleiden. De foto kan daardoor zoveel informatie bevatten dat het nietszeggend wordt. De foto gaat dan eigenlijk nergens over. Het is voor cliënten lastig om zich te verbinden met een dergelijke foto en in de praktijk worden deze foto’s bijna nooit uitgekozen.

5 – Test je fotoset
Als je eenmaal een fotoset hebt samengesteld, test het dan uit. Op bijvoorbeeld je familie of vriendenkring of tijdens een coach- of counselsessie. Vraag eventueel om feeback. Welke foto’s maakte iets los en welke foto’s helemaal niet. Door dit te doen kom je tot een fotoset met beelden die je steeds opnieuw kunt gebruiken (en bekijken). Een goede fotoset inspireert, motiveert, stimuleert, prikkelt en brengt je in vervoering. .
Een manier om er achter te komen of je foto’s iets losmaken is om ze een tijd op een zichtbare plek in je huis te leggen, net zoals je met je foto’s van de meditatieve fotografie oefening kan doen als je gaat spiegelen (zie het boek Creatief mediteren). Als de foto’s je na 2 weken nog niet vervelen, dan weet je dat het wel goed zit met een foto.

Ik wens je veel plezier met het maken van je eigen fotoset. Je zult merken dat als meditatief fotografeert, je fotoset in beweging zal blijven. Zoals jij ontwikkelt, ontwikkelt ook je fotoset met jou mee. Het mooie van een persoonlijke fotoset gebruiken in je eigen coachings- of trainingspraktijk is dat het ook een visitekaartje wordt van wie jij bent. Van jouw unieke kijk op de wereld, de mens en het leven.