Creativiteit als hulpbron
25 januari 2017
meditatief fotograferen fotoset
Maak je eigen fotoset voor coaching en training
28 mei 2017
KijkZieKlik Fotochallenge

Hoewel creatief mediteren een belangrijk deel van leven (en werk) is, lukt het mij de laatste twee weken steeds lastiger om er iedere dag tijd voor te maken. Het lijkt wel dat hoe drukker ik het heb, hoe minder ik mediteer. Ik voel me onrustig dan anders en mijn gedachten schieten als ongeleide projectielen door mijn hoofd. Steeds lijkt er iets tussen mij en mijn creatieve meditatie te komen. Tot ik vandaag in een artikel de volgende vraag las: Waar heb jij behoefte aan? Het antwoord kwam direct: Ik heb behoefte om samen met anderen creatief op weg te zijn. Dit antwoord verbaasde me een beetje, dat doe ik toch dagelijks? Maar als ik de vraag opnieuw stel aan mezelf, is het wel degelijk waar ik behoefte aan heb. Om creatief te mediteren (met mijn camera) en me met en door gelijkgestemden te laten inspireren, ondersteunen, mee te reizen, te delen en te laven aan de stilte en ontspanning die creatief mediteren me iedere dag brengt. Ja maar…. klinkt het gelijk in mijn hoofd, daar heb ik helemaal geen tijd voor de komende maand. En toch heb ik er behoefte aan. Misschien jij ook wel.

Als ik de bovenstaande vraag nog een keer aan mezelf stel, wordt het antwoord nog concreter: Samen met andere creatief op weg, maar dan op zo’n manier dat mijn agenda niet nog voller wordt met afspraken. Misschien juist omdat deze maand zo druk is (met twee reizen naar Spanje, een open huis en opleidingsdagen), dat ik meer behoefte heb dan anders om samen creatief onderweg te zijn. Samen op weg betekent voor mij ook een stok achter de deur en elkaar stimuleren en motiveren. Ook ik heb na meer dan 20 jaar meditatie-ervaring af en toe nog steeds last dat ik andere dingen ineens veel belangrijker vind dan mediteren. Ik weet dat als ik mediteer ik lekkerder in mijn vel zit, maar het is net als met gezond eten: af en toe patat vind ik lekker. Maar een hele week patat, dat is te veel van het goede. Tijd om weer meer regelmaat in mijn meditatiebeoefening te brengen.

Ik heb daarom de 30 dagen KijkZieKlik fotochallenge bedacht voor mezelf. Ik weet dat als ik het mediteren weer aantrekkelijk maak voor mezelf, de motivatie vanzelf terugkomt. Dus kies ik een onderwerp waar ik blij van word. Ik ga daarom de komende 30 dagen elke dag maximaal een half uurtje meditatief fotograferen. De onderwerpen voor iedere dag heb ik alvast bepaald, zodat ik daar niet meer over na hoef te denken. Ik focus mijn aandacht tijdens het meditatief fotograferen alleen op dat ene onderwerp en neem een foto als mijn oog ergens op valt. Zonder dat ik hoef te begrijpen wat ik zie of dat ik een mooi plaatje schiet of een verhaal probeer te vertellen. Gewoon Kijk – Zie – Klik. Dit doe ik 30 dagen achter elkaar, iedere dag een ander onderwerp. Na die 30 dagen kijk ik wat ik heb ontdekt. Tot die tijd hoef ik nog niets met de foto’s te doen. Alleen te fotograferen en mijn blik de ruimte te geven.

Ik heb wat vriendinnen gevraagd of ze mee willen doen, dat helpt mij om weer in beweging te komen. Want steeds weer merk ik, dat ik niet de enige ben die af en toe een steuntje in de rug kan gebruiken. Heb je ook zin om mee te doen, download dan de kijkzieklik-fotochallenge via de website. Als je wilt, deel dan je foto’s met #KijkZieKlik.