Psychosynthese

 

Psychosynthese helpt je te ontdekken wie je werkelijk wilt zijn, wat je potentieel is
en hoe je hier concreet vorm aan kunt geven in je leven en werk.
Kortom, psychosynthese helpt je om voluit te leven.

 

Door in contact te komen met een stevige basis in jezelf ontstaat inzicht, wat je beweegt en wat bij je past. Hierdoor zie je nieuwe mogelijkheden en kun je keuzes maken die bij je passen. Zo ga je meer emotionele en mentale vrijheid en balans in je leven ervaren.

Deze optimistische psychologie is ontwikkeld door de Italiaanse psychiater Roberto Assagioli (1888-1974). Met de ontwikkeling van psychosynthese wilde hij recht doen aan alle facetten van het mens zijn. Het richt zich op een harmonische integratie, ofwel synthese, van alle niveaus van zelfbewustzijn en heeft tot doel om innerlijke tegenstellingen met elkaar te verbinden en in balans te brengen. Door oefening en bewustwording van wat er in je leeft, door het ontwikkelen van mildheid en acceptatie van je kwaliteiten en je schaduwkanten, is groei mogelijk.

Behalve de persoonlijke relatie gaat de visie van psychosynthese verder dan dat. Als mens sta je voortdurend in contact met anderen. Denk bijvoorbeeld aan je partner, vrienden, familie en collega’s. Daarom wordt ook rekening gehouden met de wereld waarin je leeft. Door de weg die je aflegt, zul je gaan ervaren dat je relaties en contacten met anderen en de wereld om je heen verdiepen en verrijken.

Werkvormen en modellen

In psychosynthese hebben zowel het bewuste als het onbewuste een gelijkwaardige plaats. Er wordt gebruik gemaakt van een grote variatie aan rationele, creatieve en intuïtieve werkvormen die je direct in je dagelijks leven kunt toepassen. Juist deze combinatie maakt het werken vanuit psychosynthese rijk en waardevol. Psychosynthese maakt ook gebruik van een veelheid aan technieken en eigen modellen. In de opleidingen word je daar vertrouwd mee gemaakt zodat je ze kan toepassen in leven en werk en als begeleider van anderen.

Meer informatie over psychosynthese

Lees hier een uitgebreider artikel over Wat is psychosynthese