Psychosynthese

Psychosynthese is een ontwikkelingsweg die mensen helpt te ontdekken wie ze werkelijk zijn, wat hun potentieel is en hoe ze hier concreet vorm aan kunnen geven in het leven en werk.

Het is een optimistische psychologie, ontstaan vanuit de visie dat een mens zijn diepste innerlijke potentieel tot realisatie wil brengen. De Italiaanse psychiater Roberto Assagioli (1888-1974) is de grondlegger hiervan. Hij heeft een warme kijk op de mens met al zijn patronen, denkbeelden, gevoelens, verlangens en kwaliteiten en wil met deze humanistische psychologie recht doen aan alle facetten van het mens zijn. Psychosynthese richt zich op een harmonische integratie, ofwel synthese, van alle niveaus van zelfbewustzijn en heeft het doel om innerlijke tegenstellingen met elkaar te verbinden en in balans te brengen. Door oefening en bewustwording van wat er in je leeft, door het ontwikkelen van mildheid en acceptatie van je kwaliteiten en je schaduwkanten, is groei mogelijk.

Er zijn in psychosynthese begeleiding vier belangrijke pijlers in het proces van bewustwording.

Weten
Het komen tot inzichten vanuit ervaringen die je opdoet, via het lichaamsbewustzijn en het geestelijke bewustzijn. Disidentificeren hoort hierbij, wat betekent dat je waarneemt dat je een lichaam, gedachten en gevoelens hebt, maar deze niet bent. Je leert deze innerlijke waarnemer kennen, die oordeelloos en met mildheid kijkt. Een dieper, intuïtief weten kan zich tonen en in het weten ligt een zaadje van willen.

Willen
Het aanboren en ontwikkelen van geduld, doorzettingsvermogen en uithoudingsvermogen om inzichten vorm te geven in het dagelijks leven. Deze discipline geeft je de kracht om je los te maken uit de groef van een ‘langspeelplaat’ van verwachtingen, overtuigingen, vaste gewoonten en gedachten.

Wagen
Dit vraagt het ‘ervoor gaan’, dat je hindernissen neemt en tegenslagen verwerkt. Dat je telkens weer kan kiezen voor het voeden van vertrouwen. Het vertrouwen dat het licht er altijd is, ook als je het nu niet ervaart.

Stilte
Het oefenen in het concreet vormgeven van liefde, aandacht en stilte in het leven van alledag.
Mediteren, maar ook bewuste momenten van rustig een eenvoudige activiteit doen of in de natuur zijn helpen hierbij. Door dingen met aandacht en bewustzijn te doen komt er meer verfijning en rust in je geest en gedrag.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]